خانه / مقالات تفاوت mis و erp

تفاوت mis و erp

به روز شده در مرداد ۱۴۰۳

4 / 5. 2

4 از تعداد 2 رای
مقایسه MIS و ERP

تفاوت mis و erp چیست؟ از متداول‌ترین سوالات مدیران کسب و کارها در هنگام سفارش و خرید سیستم‌ مدیریت اطلاعات است. اینکه هرکدام از نرم افزارهای erp و mis چه ویژگی‌ها و مزایایی دارند و کدام یک برای مدیریت فرایندهای درون سازمانی مناسب‎‌تر هستند.

در این مطلب از سایت فریار سیستم ضمن معرفی هرکدام از این نوع نرم افزار مدیریت اطلاعات،به بررسی تفاوت‌ها و برتری‌های هرکدام از این سیستم‌ها می‌پردازیم.

نرم افزار ERP چیست؟

نرم افزار ERP زیرسیستمی است که با خودکارسازی و کم‌کردن عملیات‌های دستی، باعث افزایش کارایی تمام فرایندهای تجاری کسب و کار می‌شود. به کمک سیستم ERP، اشتراک‌ گذاری اطلاعات با سرعت بیشتر در سراسر شرکت ممکن شده و یک نمای جامع و کلی از داده‌ها ارائه می‌شود.

کاربرد نرم افزار یکپارچه ERP، اتصال تمامی بخش‌های تجاری شرکت‌ها است که با ساده‌سازی روال‌ها و فرایندها، بهره‌وری را افزایش و هزینه‌ها را کاهش می‌دهد. برای مقایسه MIS و ERP می‌توان گفت که سیستم ERP در مدیریت پروژه و زمان‌بندی، مدیریت امور حسابداری، هزینه‌ها و برآوردها، منابع مربوط به کارمندان (منابع انسانی) و … کمک می‌کند.

در واقع کارکنان می‌توانند بدون داشتن تخصص به تجزیه و تحلیل‌های علمی از نتایج گزارش‌های ERP پرداخته و به بینش کلی مالی دست پیدا کنند. از کاربردهای ERP اتخاذ تصمیم‌های سریع‌تر و در نتیجه افزایش بهره‌وری و کارایی موثر و دست پیدا کردن به فرصت‌های رشد تازه است.

ماژول‌های موجود در ERP عبارتند از:

در ادامه جدول مقایسه تفاوت سیستم مدیریت اطلاعات و ERP آمده است.

تفاوت mis و erp چیست؟

اگر بخواهیم به سوال «تفاوت ERP و mis چیست؟» به طور خلاصه پاسخ دهیم، MIS شامل مجموعه ای از نرم افزارهای مرتبط ولی جدا از هم هست که از  داده های خروجی‌ یکدیگر به عنوان داده ورودی خود استفاده می کنند ولی هیچ وابستگی ندارند ولی ERP مجموعه ای از ماژول های به هم پیوسته است که مجتمع بوده و قابل تفکیک نیستند.

مهم‌ترین تفاوت نرم افزار میس و ای آر پی در نحوه اجرای عملیات است. در سیستم ERP تمام اطلاعات مورد نیاز به صورت یک بانک اطلاعاتی مشترک (بانک SQL) در همه بخش‌ها استفاده می‌گردند و ماژول‌های مختلف سیستم با یکدیگر در ارتباطند در صورتی که MIS اطلاعات مورد نیاز هر بخش را به طور جداگانه در اختیار هر قسمت قرار می‌دهد.

در واقع داده‌های ورودی MIS توسط سایر ماژول‌های نرم افزاری تغذیه می‌گردند که می‌توانند توسط سایر نرم افزارها تولید گردیده باشند و در MIS بین نرم افزارهای مختلف مانند نرم افزار گزارش ساز، نرم افزار بایگانی الکترونیکی و نرم افزار اتوماسیون اداری تحت وب و … وابستگی وجود ندارد.

تفاوت اصلی بین MIS و ERP چیست؟

در نگاه اول ممکن است هر دو سیستم نرم افزاری مدیریت اطلاعات و ERP در خیلی از موضوعات و جهات مشابه به نظر بیایند اما هرکدام از آنها چند مشخصه اصلی دارند که دیگری ندارد. ERP از ام آی اس الهام گرفته شده و MIS به نوعی بنیانگذار ERP و بسیاری از دیگر سیستم‌ها است.

نرم افزارERP علاوه بر ویژگی‌های MIS (مانند جمع آوری داده‌ها)، تمامی ماژول‌های نرم افزاری تولید داده‌ها را نیز می‌تواند دارا باشد. در واقع با نرم افزارERP، تمام قسمت‌های تولید داده تا تصویرسازی داده‌ها موجود بوده و برای هر کسب و کاری، اکثر اجزای نرم افزاری را ارائه می‌دهد که مزایا و محدویت‌های خاص خود را به دنبال دارد.

MIS از روش‌های دردسترس استفاده می‌کند در صورتی که ERP به دنبال ایجاد روش‌های به روز و نوین می‌باشد.

مزایای ERP

ابتدایی‌ترین نتایج و مزایای استفاده و پیاده‌سازی ERP در مدت زمان کوتاه، کاهش هزینه‌های عملیاتی است. به طور مثال کاهش هزینه‌های تولید، هزینه‌های حسابداری، هزینه‌های ثبت و نگهداری اسناد و مدارک مالی، هزینه‌های بازایابی، کاهش هزینه انبارداری، هزینه پشتیبانی و … است.

لیست مزایای ERP به شرح زیر است:

  • از مهم‌ترین مزایای ERP، یکپارچگی ابزارهای سازمانی از لحاظ اطلاعات و در نتیجه بالارفتن سازگاری انواع داده‌ها و اطلاعات سازمانی است.
  • ایجاد پایه‌ای قوی از انباره داده‌ها و امکان پیاده‌سازی و برنامه‌ریزی انواع منابع سازمانی
  • با سیستم ERP مدیریت داده‌ها سریع‌تر و قابل دسترس‌تر خواهد بود و در نتیجه مدیران سازمان‌ها می‌توانند در زمان‌های حساس در سریع‌ترین زمان ممکن با دقت بالاتری تصمیمات لازم را اتخاذ نمایند.
  • اصلی‌ترین برتری‌های ERP را می‌توان امکان برنامه‌ریزی و مدیریت انواع منابع سازمان‌ها و افزایش بهره‌وری و بهبود هماهنگی میان سازمانی، کم‌شدن وقفه‌های فرایندهای کاری دانست.
  • در نهایت به اذعان بسیاری از شرکت‌هایی که از نرم افزارهای ERP استفاده می‌کنند، تجربیات بهتری در فرآیندهای سازمانی صورت می‌گیرد.

معایب نرم افزار ERP

نتایج حاصل از گزارشات سازمان‌های مختلف نشان می‌دهد، بین خرید نرم‌افزارERP داخلی یا خارجی، معمولا نرم افزارهای خارجی پاسخگوی چالش‌های مهم سازمان‌ها نبوده و نرم افزارهای ERP اورجینال با وجود پرداخت هزینه‌های زیادی که برای پشتیبانی و استقرار انها صرف می‌شود، به دلیل دسترسی سخت و بعضا غیرممکن به شرکت‌های تولیدکننده خارجی، پاسخگوی نیاز انها نیستند.

یکی از مهم‌ترین معایب نرم افزارهای ERP خارجی، بومی نبودن این سیستم ها و عدم تطابق با فرایندهای کسب و کار است.

آیا ERP جایگزینی برای MIS است؟

سیستم اطلاعات مديريت MIS در واقع اطلاعات و ابزار مورد نياز برای مديران ارشد برای تصميم‌گيری در موارد مختلف را به‌طور جداگانه از ساير زير سيستم‌های موجود فراهم می‌کند.

در نرم افزار ERP تمامی اجزا و سيستم‌های تکی در کنار هم به صورت يک مجموعه‌ای متمرکز و یکپارچه درآمده كه در قالب مجموعه از ماژول‌های نرم‌افزاری ارائه می‌گردد که هر ماژول می‌تواند معادل هر يک از زیرسيستم‌های تک قبلی شمرده گردد.

هدف اصلی MIS پردازش اطلاعات وارد شده از منابع مختلف بوده تا پیش‌بینی و برنامه‌ریزی داده‌های یک سازمان بر اساس این داده‌ها صورت پذیرد و نتیجه آن در قالب یک گزارش ارائه گردد. نظارت بر ذخیره و توزیع اطلاعات شرکت‌ها از مهم‌ترین عملکردهای نرم افزار MIS است.

نرم افزارMIS به دلیل اینکه شخصی‌سازی شده نیست نگاه درون سازمانی دارد ولی ERP می‌تواند علاوه بر مسائل درون سازمانی، مسائل برون سازمانی را نیز پوشش دهد.

تفاوت erp با mis چیست؟

رابطه‌ی بین ERP و MIS

همانطور که پیش‌تر نیز بیان شد، نرم افزار ERP یک ابزار خاص در جهت آسان‌کردن فرآیندهای پیچیده‌ی تجاری و ساده‌سازی آنها است. از سوی دیگر هر اندازه ابعاد تجارت‌ها بزرگتر شود، به همان نسبت، پیچیدگی فرآیندهای تجاری بیشتر می‌گردد.

نرم افزار ERP فریار با پکیجی از زیرسیستم‌های لازم کسب‌وکار و سازمانی مانند نرم افزار فرایند ساز، نرم‌ افزار ارشیو اسناد، نرم‌افزار حسابداری انلاین، نرم افزار  CRM، نرم افزار حقوق و دستمزد تحت وب و سیستم حضور و غیاب و… فرآيندهای تصميم‌گيری و برنامه‎‌ريزی و عمليات کسب و کار را برای مدیران و صاحبان کسب‌وکار آسان می‌نماید.

شباهت‌ها و تفاوت‌های بین MIS و ERP (سیستم‌های برنامه‌ریزی منابع سازمان) وجود دارد که در ادامه می‌توان موارد زیر را برشمرد:
۱- نرم‌افزارهای ERP به صورت بسته‌‌های یکپارچه نرم افزاری بوده که حتما مرتبط به هم و به نوعی مجتمع هستند اما درباره  MIS‌ ها همیشه این گونه نیست.
2- بسته‌های نرم‌افزاری ERP معمولا داخل سازمان‌ها تولید نمی‌شوند و راه تهیه آنها خرید از فروشندگان نرم افزاری است.
و قسمت اعظم یک سازمان را پوشش داده، جریان اطلاعات را در تمام طول سازمان تسهیل می‌کنند.
3- پکیج‌های نرم افزاری ERP مبتنی بر فرآیندها بوده و برعکس محصولات مدیریت اطلاعات MIS، اصلا به اجزای وظیفه‌ای کسب و کار مربوط نمی‌شود که این مهم‌ترین تفاوت ERP با MIS محسوب می‌شود.

MIS بر اساس استـانداردهـای از پیش تعـریـف شـده هستند ولی سیستم‌های ERP براساس استـانداردهـای کسـب وکـارها تعریف می‌گردند.

تفاوت پایگاه داده MIS با ERP

اطـلاعات و داده‌ها درسیستم MIS در پایگاه داده‌های مخـتلف ذخیره و نگهداری می‌شوند (اصطلاحا پایگاه داده جـزیـره‌ای) در حالی که در نرم افزارهای ERP، داده‌ها و اطـلاعات به صورت جامـع در دیـتابیـس متـمرکـز نگهداری می‌شوند.
مهم‌ترین وجه تفاوت سیستم‌های یکپارچه MIS با نرم افزارهای ERP نوع روال اجرای عملیات است.

در سیستم‌های برنامه‌ریزی منابع (ERP) روال‌ها توسط فرآیندهای تعریف شده در سیستم دنبال و گردش خواهند داشت و تمام داده‌ها در یک بانک اطلاعاتی مشترک (انبار داده) به طور همزمان می‌تواند مورد استفاده کلیه زیر سیستم‌ها قرار بگیرند و در استفاده از اطلاعات تمامی زیر بخش‌های سیستم در تعامل با یکدیگر می‌باشند.

در ERP ساختار داده‌ای به گونه ای است که تنها از یک پایگاه داده استفاده می‌کنند ولی در سیستم‌های MIS‌ امکان دارد مراکز داده‌های خاص وجود داشته باشد که لزوماً با هم مرتبط نیستند.

تفاوت ERP و MIS

در ERP لازم است که مشابهت در تکنولوژی تولید و محیط‌های توسعه بسته‌ها وجود داشته و همگی هم‌شکل و یکسان و مشابه باشند ولی در MIS هیچ محدودیتی وجود ندارد و هر قسمت ممکن است در محیط برنامه‌نویسی و توسعه‌ای متفاوت تهیه و در بستر جداگانه‌ای اجرا گردند.

در واقع مهم‌ترین ویژگی یک نرم افزار ERP مبتنی بودن بر حوزه‌های کارکردی فرآیند است. سیستم MIS مدیریت اطلاعات در حالت کلی عـدم انطـباق کـامـل با فـرآیـندها دارد اما نرم افزار ERP با دارابودن مدیـریـت گـردش فـرآیـند منطبق با فـرآیـندهـای کسـب وکـار است.

اگر به مقالات مقایسه نرم افزارهای مختلف و تفاوت انها با یکدیگر علاقمند هستید، مطالعه تفاوت BPM و  ISO نیز برای شما جذاب خواهد بود.

خلاصه :

اگر بخواهیم به بیان رابطه MIS و ERP بپردازیم، به طور خلاصه ERP به مفهوم برنامه‌ریزی منابع سازمانی بوده و سیستمی است که به سازمان کمک می‌کند تا به وسیله ذخیره و دسته‌بندی اطلاعات به مدیریت منابع خود رسیدگی نمایند، در واقع ERP بخشی از سیستم MIS است.
سیستم ERP بیشتر هر دو مسائل داخلی سازمان و برون سازمانی را پوشش می‌دهد در صورتی که MIS، بیشتر به مسائل درون سازمانی می‌پردازد. MIS بر خودکارسازی سیستم کارتابل، ایجاد یک ویو و تصویر از سیستم گردش کار و کمک به برنامه‌ریزی تاکید دارد و تمرکز اصلی آن بر جمع کردن داده‌ها است.

4 / 5. 2

مائده اسماعیلی هستم فارغ التحصیل رشته‌ی مهندسی تجارت الکترونیک از دانشگاه اصفهان. از سال 1401 تا کنون در واحد سئو و بهینه سازی وب سایت شرکت مهندسی یلدا حضور و همکاری مستمر دارم. معتقدم هر کسب و کاری، داستانی دارد و من سعی میکنم راوی خوبی باشم و با چاشنی جذابیت، تصویری زیبا و هنرمندانه از کسب و کارتان را در مقابل چشمان مخاطبان‌تان قرار دهم. من سئو کار هستم و با جادوی کلمات، معجزه میکنم.

مقالات مرتبط

نرم افزار IMS چیست؟
سوالات متداول درباره سیستم مدیریت اطلاعات

سوالات متداول درباره سیستم مدیریت اطلاعات MIS در این مقاله از فریار سیستم پاسخ داده شده است. نرم افزار مدیریت اطلاعات چیست؟ نرم افزار IMS یا اطلاعات مدیریت، نقش به‌سزایی بر تصمیم‌گیری مدیران سازمانها دارد. مدیران یک کسب‌و‌کار در جهت رسیدن به اهدافی که برای سازمان خود مقرر کرده‌اند، با توجه به اطلاعات و داده‌هایی که ...

بهترین نرم افزار مدیریت اسناد کدام است
بهترین نرم افزار مدیریت اسناد رایگان

بهترین نرم افزار مدیریت اسناد، نرم افزار مدیریت اسناد رایگان، انواع روش های بایگانی اسناد موضوعات مهمی است که در این مطلب از سایت فریار آمده است.

بهینه سازی فرآیند
بهینه سازی عملکرد از طریق مدیریت فرایند

بهینه سازی عملکرد از طریق مدیریت فرآیند BPMS از جدیدترین متدهای مدیریت اطلاعات در سازمان‌ها است.بهینه‌سازی عملکرد از ابتدای تاریخ طرفداران خود را داشته است. بنابراین بهینه‌سازی برای انسان‌ها قدمتی به اندازه تاریخ بشریت دارد. زیرا یکی از بارزترین خصوصیت‌های انسانی، میل به کسب بهترین‌ها است. انسانها از ابتدا تا کنون به دنبال آن بوده‌اند ...