نرم افزار تحت وب چیست؟
نرم افزار تحت وب چیست؟ نرم افزار تحت وب چگونه کار میکند و مزایای سیستم تحت وب چیست؟ سوالات پرتکرار درباره نرم افزارهای (به انگلیسی web-based) است. بسیاری از شرکتها و فعالیتهای کوچک و بزرگ از نرم افزار تحت وب استفاده میکنند.
امروزه و با انتشار اینترنت، دامنه استفاده از نرمافزارهای آنلاین بیشتر شده است. با همه گیری کرونا، بسیاری از کسبوکارها تصمیم گرفتند خود را برای ارائه محصولات و خدمات تحت وب آماده کنند. اما نرمافزار تحت وب چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
در این مقاله قصد داریم درباره نرمافزارهای تحت وب، انواع آن، ویژگیها و امکانات و مثالهایی از نرم افزار تحت وب صحبت کنیم و مزایای نرمافزارهای تحت وب را با شما به اشتراک بگذاریم. با ما تا اخر این مقاله از سیستم مدیریت اطلاعات فریار همراه باشید.
مفهوم تحت وب بودن چیست؟
به طور کلی نرمافزارها انواع گوناگونی دارند و کسب و کارها بنا به نیازشان از مدلهای متنوعی برای بهکارگیری نرمافزار استفاده میکنند که در حال حاضر به دلیل اضافه شدن گستره اینترنت، نرمافزارهای تحت وب مورد استقبال قرار گرفتهاند. در واقع هر سیستمی که بر بستر اینترنت قابل استفاده باشد را می توان نرمافزار تحت وب دانست. از ویژگیها و مشخصات فنی یک برنامه تحت وب (Web Base) آن است که از راه مرورگرهایی مثل فایرفاکس و کروم و … برای کاربران و مشتریان همیشه در دسترس است.
شرکتهای بزرگی مانند گوگل و مایکروسافت، از اولینها و پیشگامان ارائهدهنده نرمافزارهای تحت وب بودند که دامنه استفاده از برنامههای تحت وب، به این شرکت ها محدود نشده و روز به روز در سراسر دنیا در حال گسترش است.
نمونه نرم افزار تحت وب
از معروف ترین نمونه های شرکت های استفاده کننده از نرم افزار تحت وب، شرکت تویوتا است که برای 200 هزار نفر از پرسنل خود، از فضای ابری استفاده می کند. همچنین در حال حاضر تویوتا با بهره گیری از نرم افزارهای تحت وب به کارمندان فناوری اطلاعات خود کمک کرده به جای تمرکز بر نگهداری از زیرساختها و اطلاعات، روی پروژه های مهمتری تمرکز کنند.
نصب نرم افزار تحت وب
از مهم ترین مزایای نرم افزار تحت وب، عدم نیاز به نصب بودن است. در واقع برای استفاده از نرم افزار تحت وب، مشتریان نیازی به نصب فیزیکی نرمافزار بر روی سیستم خود ندارند.
نرم افزارهای تحتوب از یک هسته مرکزی پایدار استفاده میکنند که اعمال هرگونه تغییرات و بهروزرسانی بر روی آن، برای تمامی کاربران در دسترس خواهد بود.
تفاوت نرم افزار تحت وب و ویندوزی چیست؟
مهم ترین تفاوت نرم افزار تحت وب و ویندوزی این است که سیستمهای ویندوزی روی یک سیستم مرکزی نصب میشود اما نرم افزارهای تحت وب روی وب سرورها اجرا میشوند و از طریق اینترنت دردسترس هستند.
نرمافزارهای ویندوزی فقط روی سیستمی که روی آن نصب شده قابل دسترس هستند این در حالیست که سیستمهای تحت وب روی هر دستگاهی فقط با داشتن اینترنت قابل دسترس هستند.
نرمافزارهای ویندوزی فقط روی دستگاههایی با سیستم عامل ویندوز قابل استفاده هستند و روی دستگاههایی با سیستم عامل مک، اندروید، لینوکس و … امکان دسترسی ندارند.
انواع سامانه تحت وب
انواع متنوعی از سامانه تحت وب وجود دارد که در یک دسته بندی کلی به دو دسته سامانه تحت وب ابری(cloud system) و سامانه تحت وب غیرابری تقسیم می شوند. مدل سامانه ابری نوعی از نرمافزارهای تحت وب است که به کسب و کارها این امکان را میدهند که به زیرساختهای یک شرکت ارائهدهنده خدمات ابری دسترسی داشته باشند.
دسته دیگر، استفاده از سیستمهای غیرابری است که در این مدل، سازمانها با وجود استفاده از زیرساختهای قابل دسترس در محل شرکت، در مسیر اینترنت از سیستم سازمانی استفاده میکنند.
با این تعاریف میتوان گفت که نرمافزارهای تحت وب ابری نسبت به نسخه غیرابری مفیدتر بوده و باعث کاهش هزینه میشوند. برای نمونه داشتن یک نرمافزار تحت وب ابری حسابداری نسبت به نسخه غیرابری آن بسیار مناسب تر و بهصرفهتر خواهد بود. چند نمونه از نرمافزارهای تحت وب ابری مانند ایمیل، سوشال مدیا، نرمافزارهای تاکسیهای آنلاین و … است که از فناوری سیستم ابری استفاده میکند.
آمارها نشان میدهد که 94 درصد از سازمانها از خدمات ابری استفاده میکنند (Flexera 2020). از مهمترین دلایل این گرایش به نرم افزارهای ابری، حذف هزینههای تامین و نگهداری از زیرساخت، چالش های مربوط به آن و امکان دسترسی بدون محدودیت زمانی و جغرافیایی است.
مزایای نرم افزارهای تحت وب ابری
ویژگی فنی نرمافزارهای تحت وب به صورتی است که مزایای زیادی را به همراه داشته است اما قابلیت و استفاده از نرمافزارهای تحت وب ابری بسیار بیشتر از نسخههای غیرابری آنها است که در ادامه این مقاله به این ویژگیها اشاره خواهیم کرد.
نرمافزارهای تحت وب ابری به شرکت ها این امکان را میدهد که در هرجایی خارج از سازمان به واسطه موبایل، تبلت یا لپتاب امکان استفاده از سیستم و اطلاعات سازمانی را داشته باشند.
یکی از مهمترین ویژگی های نرمافزارهای ابری، هزینه مقرون به صرفه تر از انواع دیگر نرم افزار است. همچنین در این مدل نیاز به خرید گواهینامه نرمافزار یا سختافزار وجود نداشته و فرایند خرید راحت تر است. در واقع شرکت ها به میزان استفاده، حق اشتراک پرداخت میکنند. علاوه بر کمترکردن هزینه موضوع دیگری که اهمیت دارد زمان است.
اغلب در استفاده از سیستمهای غیر ابری کسب و کارها باید وقت زیادی را صرف به روز نگه داشتن، پشتیبانگیری و حفظ امنیت زیرساختها کنند.
این در حالیست که نرم افزارهای تحت وب ابری، خطر از دست رفتن اطلاعات را کمتر میکند. شرکتهای ارائهدهنده خدمات ابری پلن های منظمی برای حفظ امنیت اطلاعات دارند. این شرکتها معمولا به دلیل کاهش هزینهها این امکان را دارند که از بالاترین استانداردهای امنیتی استفاده کنند.
علاوه بر این استراتژیهای منظمی برای تهیه نسخه پشتیبان و ذخیره از آن وجود دارد که تا حد زیادی خطر تهدیدهای امنیتی را کمتر میکند. همچنین استفاده از نسخههای قدیمی نرمافزار معمولا خطرات امنیتی را افزایش میدهد. این در حالیست که سیستمهای ابری به صورت پیوسته و بدون نیاز به هزینه و تنظیمات اضافه آپدیت میشود.
تفاوت های نرم افزار ابری و غیرابری
یکی دیگر از مهمترین مزایای نرمافزارهای تحت وب ابری مخصوصآ در شرایط اپیدمی ویروس کرونا، امکان دسترسی بدون محدودیت است. سیستمهای ابری در هر جایی که امکان دسترسی به اینترنت وجود داشته باشد؛ قابل استفاده هستند.
این روزها که کسب و کارها تحت تاثیر شیوع ویروس قرار گرفتهاند طیف زیادی از سازمانها میتوانند بدون هیچ محدودیتی پرسنل سازمان را به دورکاری سوق دهند. همچنین سیستمهای ابری روی هر دستگاهی از موبایل، تبلت، لپ تاب و کامپیوترها قابل استفاده هستند. نرم افزارهای تحت وب ابری به شکل خودکار آپدیت میشوند.
در سیستمهای غیر ابری یا زمانها برای بروزرسانی نرمافزار نیازمند صرف هزینه خاصی بودند که در نرمافزارهای تحت وب ابری این هزینهها با آپدیت خودکار حذف شده است. در نرمافزارهای تحت وب ابری هر گونه تغییراتی که بر روی نرمافزار ایجاد شود، به شکل اتوماتیک اجرا شده و کاربران میتوانند روی موضوعات اصلی سازمانشان تمرکز کنند.
برنامه های تحت وب ابری به ایجاد یکپارچگی کمک میکند. ترکیب و استفاده همزمان از برنامهها یکی دیگر از ویژگیهای برنامه تحت وب است. با این کار، کارکنان واحدهای مختلف کسب و کار میتوانند دادههایشان را به اشتراک بگذارند و به طرق مختلف با یکدیگر درارتباطند.
ایجاد یکپارچگی به ویژه برای شرکتهایی که دارای نمایندگی در نقاط جغرافیایی مختلف هستند، اهمیت بیشتری دارد و سرعت انجام کارها را بیشتر میکند.
بهترین نرم افزار های تحت وب
برای اطلاع از بهترین نرم افزارهای حسابداری تحت وب، در وبلاگ فریار، لیستی از بهترین نرم افزارهای تحت وب را میتوانید مشاهده نمایید.
دانلود نرم افزار تحت وب فریار
فریار سیستم یک نرمافزار بر بستر وب است که متشکل از سبد جامعی از محصولات مختلف از جمله نرم افزار حسابداری انلاین، فروش، تدارکات، پخش، خرده فروشی، منابع انسانی و هوش تجاری است. فریار ابری امروزه بیش از 100 مشتری دارد که از این طریق با هزینه به صرفه، همه چرخه های سازمان را به شکل یکپارچه مدیریت میکنند.
اگر به محصولات حسابداری علاقه دارید، خواندن مقاله معرفی 5 اپلیکیشن حسابداری شخصی را به شما پیشنهاد میدهیم.